TARİHÇE

İlçe Tarihi M.Ö. 2000 ile 1000 yılları arasında Anadolu’da yaşayan ETİLERE kadar uzanmaktadır. ETİ İmparatorluğu içinde yer almaktadır.

Etiler Döneminde İsmi Kolonya Şehridir. Bugünkü Koyulhisar ile Suşehri arasında Yemişli Mevkiindedir.

Bölgedeki heyelandan dolayı şuandaki ilçenin 3 km Kuzeyinde Akpınar’da kurulmuştur. Bu bölgelerde Han, Saray kalıntıları ve mezarlar bulunmaktadır. Daha Sonra Trabzon Pontus Krallığı kurulmuştur. Koyulhisar’da bu krallığın içinde bulunmuştur.

1071 Malazgirt Savaşından sonra Türklerin Anadolu’ya istila etmesiyle beraber Danişmentliler Egemenliğine geçmiştir.

1243 yılında Kösedağ Savaşında Selçuklulara ait topraklar Moğolların eline geçmiştir.

1380 Eretna Beyliği kuruldu.

1397 yılında Kadı Burhanettin Himayesine geçmiştir.

Bu arada Trabzon Pontus Rum İmparatorluğuna geçmiştir.

Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan Trabzon Pontus Rum Krılı IV. Loannesin kızı Prenses Despina Katherina ile evlenmiş ve Koyulhisar Kalesi Uzun Hasan’a çeyiz olarak verilmiştir.

Fatih Sultan Mehmet 1461 Trabzon Seferinde kaleyi almıştır.

1473’te Fatih Sultan Mehmet Otlukbeli Savaşında tekrar almış ve ilçemiz daha sonra işgal görmemiştir.

İlçemizde 2 Kale Bulunmaktadır. Kale-i Zir ve Kale-i Bala

İlçemiz Kurtuluş savaşında işgal görmemiş olduğu halde şehitliği olan Orta Anadolu’nun ender yerleşim merkezlerinden birisidir.

1916-1917 yıllarında Rus Ordusunun Erzincan ve Suşehri arasındaki çardaklı mevkiine kadar gelmişlerdir.

Koyulhisar eski adıyla Muşaz, Sivas’ın Karadeniz iklim ve coğrafi bölgesine düşen ve ilin en kuzeyinde bulunan ilçesidir.

Sivas
Faks: +(90) 346